Share

Mengaku dalam video seks luar tabii boleh dikenakan tindakan – Zainul Rijal

Orang yang mengaku sebagai lelaki dalam video seks viral boleh dikenakan tindakan jenayah di bawah syariah atau undang-undang sivil, kata presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Datuk Zainul Rijal Abu Bakar.

Beliau berkata pengakuan video oleh Muhammad Haziq Abdul Aziz, penolong kanan kanan kepada Timbalan Perdana Menteri Industri dan Komoditi Datuk Seri Shamsul Iskandar, menunjuk ke arah melakukan dua kesalahan.

“Di bawah undang-undang syariah, kesalahan itu adalah salah satu daripada kes liwat, sementara itu dianggap tindakan seksual yang tidak wajar terhadap perintah alam di bawah undang-undang jenayah sivil.

“Bagaimanapun, di bawah prinsip bahaya berganda dalam undang-undang, orang itu tidak boleh dipertanggungjawabkan atas kesalahan yang sama di dua mahkamah berasingan,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar di sini pada Rabu (12 Jun).

“Jika orang itu dituduh di mahkamah sivil, maka dia tidak boleh dikenakan di mahkamah syariah, dan sebaliknya,” katanya.

Bagi dakwaan jenayah yang akan dimulakan, Zainul berkata, mesti ada laporan yang dibuat terhadap individu dengan pihak berkuasa agama Islam di Sabah dan polis.

Di bawah Seksyen 377A Kanun Keseksaan, seorang tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan apabila disabitkan.

Di bawah Seksyen 82 Enakmen Jenayah Syariah Sabah 1995, tertuduh boleh denda maksimum RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Zainul diminta mengulas mengenai pengakuan Muhammad Haziq yang dibuat dalam klip 30 saat yang dipaparkan di Facebook pada jam 2.30 pagi pada hari Rabu (12 Jun).

Leave a Comment